Upravno sodišče je kot neutemeljeno zavrnilo tožbo podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice proti Uradu informacijskega pooblaščenca glede naše zahteve po dostopu do podatkov o blagovni znamki in tipu ter geolokaciji občinskih nadzornih kamer v Mestni občini Ljubljana.

“Iz sodbe je razvidno, da je podjetje neutemeljeno zlorabljalo mehanizem izjem zakona o dostopu do informacij javnega značaja, saj je sodišče na večih mestih ugotovilo neutemeljene sklice,” ob prejemu sodbe ugotavlja direktor zavoda Državljan D, Domen Savič.

Najprej je očitno zlorabljanje Zakona o dostopu do informacij javnega značaja, saj sodišče v 12. odstavku izreka ugotavlja, da so Ljubljanska parkirišča in tržnice med zavrnitvijo zahtevka in tožbo dejansko umaknile sklic na izjemo dostopa zaradi varstva osebnih podatkov, kar po našem mnenju jasno kaže na neiskrenost in poskus zavlačevanja postopka.

Nadalje sodišče ugotavlja, da blagovna znamka in tip ter gelokacija kamere ne more biti predmet poslovne skrivnosti že iz razloga, ker je v Zakonom o varstvu osebnih podatkov določeno, da morajo biti o izvajanju video nadzora posamezniki ustrezno obveščeni.

Po mnenju sodišča so bile neutemeljene tudi trditve Podjetja, da bi z razkrivanjem geolokacije in tipa ter blagovne znamke nadzornih kamer povečali možnost hekerskih vdorov.

Preberite celotno besedilo Sodbe (.pdf, 10 MB), s katero smo pridobili dostop do lokacij in blagovnih znamk ter tipov nadzornih kamer v Ljubljani.

Zanimivo je brati tudi kritiko zlorabe Zakona o dostopu do informacij javnega značaja v delu, kjer se Podjetje izgovarja, da kamere niso v njeni lasti, temveč so last Mestne občine Ljubljana, Podjetje pa z njimi samo razpolaga.

V tožbi namreč Podjetje samo pojasnjuje, da so kamere kupljene iz proračuna Mestne občine, in tako tudi samo priznava, da so kamere glede na izvor denarja zanje predmet dostopa do informacij javnega značaja.

To je hkrati v naprotju z našim prvim Zahtevkom, v kateremu smo podatke o kamerah zahtevali prav od Mestne občine Ljubljana, ta pa nas je zavrnila, češ, da so kamere stvar podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice.

“Veseli smo sodne zmage proti družbi nadzora,” pojasnjuje direktor zavoda Domen Savič, “hkrati napovedujemo nov Zahtevek za dostop do informacij javnega značaja, saj je bil predmet sodbe seznam kamer iz aprila 2022, ko je Informacijski pooblaščenec podprl našo pritožbo na zavrnitev dostopa do teh podatkov.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *